0555 168 2 168

murat@starspordans.com

YOGA

ADANA YOGA KURSU, KADINLARA ÖZEL YOGA SALONU, KADINLARIN YAŞAM MERKEZİ

Yoga Nedir ?

Yoga, evrensel zekanın bütünleşmesidir. Yoga'nın temel amacı ve kazanımı, acıdan uzak kalmak ve yaşamdan zevk almaktır. Yoga "zihin aktivitesinin tamamen durulması" olarak tanımlanmıştır " zihin dengesine Yoga denir

Zihin yogası nedir?

Yoga yaygın olarak bir dizi esneme egzersizi olarak anlaşılsa da aslında çok daha geniş bir anlamı vardır. Gerçekte Yoga, yaşama özgürlük ve derin mutluluk getirir. Gözler kapalı sessizce oturarak düşünceyi aşmak yani meditasyon yapmak da Yoganın anlamlarından biridir. Fiziksel yoga egzersizleri, zihinsel yoga egzersizleri ile tamamlanmalıdır; tamamlanmanın yolu zihin yogası Transandantal Meditasyon'dan (TM) geçer.

Yoga zihinsel bir durumdur, yalnızca beden egzersizi değildir.

Bu açıdan bakıldığında Transandantal Meditasyon (TM) yoganın özüdür ve esasıdır. Zihni eğitmek daha kolay ve daha etkili olduğu için yogaya TM ile başlamak en akıllıca yaklaşımdır. Zihin, hava gibi istenen şekle kolayca girebilir; beden ise toprak gibidir ve yoğurmak daha zordur. TM öğrenen kişiler daha sonra yardımcı teknik olarak beden yogasını da öğrenmektedir. Zihin yogası TM ile beyin uyumu doğrudan doğruya artmaktadır; beyin tüm bedenin yöneticisi olduğu için geri kalan her şey düzene girmektedir.

Bilimsel araştırmalar, yogaya bütüncül yaklaşımın önemli sağlık yararlarını beraberinde getirdiğini kanıtlıyor

Zihin yogası Transandantal Meditasyon ve diğer yoga uygulamalarının fizyolojik etkilerinin değerlendirildiği bir Medline araştırması yayınlandı. Sonuçlar çarpıcıydı: bilişsel artış, gelişen nefes, azalan kardiyovasküler risk, ideal vücut kütle indeksine ulaşma, kan basıncını ve diyabeti dengeleme de dahil olmak üzere önemli sağlık faydaları bulunduğu tespit edildi. Yoga ayrıca bağışıklığı güçlendirmekte ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Hatha yoga bedensel hareketler yoluyla beden ve zihni birleştirir.

Yoga, insana kendi benliğini tanımasını, dengede tutmasını öğretiyor. Hayat, daha derinlemesine yaşanıyor. Çekilen anlamsız acılar, yoga sayesinde yerini evrensel uyuma bırakıyor. Yogayla uğraşan insan, kendi özünün farkına varıyor ve onu yaşamaya başlıyor; Ve, kendini evrendeki her şeye çok daha yakın hissediyor. Canlı, cansız her şeye daha derin bir sevgi duyup onlarla bütünleşiyor.

Aynı zamanda yoga, mutlu ve aydınlık bir insan olmanın yöntemini sunuyor.

Yoga bir din değil; insanları fiziksel, zihinsel ve ruhsal disiplin yoluyla mutluluğa, başarıya ve aydınlanmaya ulaştırmayı amaçlayan bir felsefe sistemi.

Yoga, kişinin kendini tanıması konusunda en etkili kişisel gelişim sistemi olarak kabul ediliyor. Kişinin kendini derinlemesine tanıması ve bu sayede kendinden hareketle evrenin uyumunu yakalaması esasına dayanıyor.

İnsanın doğadan uzaklaşıp kendini kentin hızlı döngüsüne teslim ettiği günümüzde, ayrıca giderek güçleşen sosyal ve ekonomik şartlar, bireyi, bedensel ve zihinsel gerginliklerle karşı karşıya bırakıyor. Bir süre sonra insanın, ruhsal, zihinsel ve bedensel faaliyetleri etkilenmeye başlıyor.

Bunun sonucu kişide zihinsel bulanıklık, sinirlilik, psikosomatik rahatsızlıklar, bedensel çöküntüler, başarısızlık, güvensizlik, çevreyle uyumsuzluk ve daha pek çok benzer durum ortaya çıkıyor. Zamanla insan yaşama sevincini kaybedip mutsuzlaşıyor.

Stresin yarattığı bu durumdan kurtulmak ve rahatlamak için alkol, sigara, uyuşturucu maddeler ve uyku ilaçlarından medet ummaya başlıyor. Onların vereceği geçici rahatlıkla avunmaya çalışırken, bu yanlış davranış kişiyi daha da çok yıpratıyor.

Düzenli yoga uygulayan kişi, bedenini tanımaya başlıyor. Bedensel farkındalık artıyor. Böylece fiziksel ya da zihinsel olarak kendine zarar veren eylem ve düşüncelerden kolayca uzaklaşabiliyor. Ruh, zihin ve beden dengesini sağlıyor. Bu da kişiyi hem fiziksel hem zihinsel sağlığa hem de ruhsal rahatlığa kavuşturuyor. Kısacası yoga, kuvvetli bir sağaltım aracı.

Yoga teknikleri sayesinde kronik hastalıklar iyileşirken, oluşabilecek rahatsızlıklar önleniyor. Bir yandan da yoga, bir yaşam biçimi... İnsana yaşama sanatını öğretiyor. Kişinin bedeninden başlayarak tüm düzeylerde kendini disipline etmesini sağlıyor. Düzenli uygulanan yoga çalışmaları, organizmanın tüm sistemlerini uyum içinde çalıştırıyor.

Solunum, sindirim, dolaşım, boşaltım ve sinir sistemleri dengeleniyor. Bağışıklık sistemi güçleniyor. Baş, boyun, sırt, bel ve eklem ağrıları kayboluyor. Akciğer, Multiple Skleroz, kanser hastalarında iyileşmeler görülürken, hastalığın yarattığı stresle daha kolay baş edilebiliyor.

Yoga sayesinde stres azalıyor ve stres kökenli rahatsızlıklar önleniyor. Stresten kaynaklanan ağrılar gideriliyor. Beden gevşeyerek rahatlıyor, birey stresle baş edebilmenin yollarını öğreniyor. Zihinsel karmaşalar son buluyor, zihin sakinleşiyor, rahatsız edici düşünceler uzaklaşıyor.

Beklentiler ne olursa olsun yoga, kişileri amaçlarına ulaştırıyor. Çünkü çok yönlü olan yoga uygulamalarıyla düzenli ve disiplinli bir çalışma, beraberinde başarıyı getiriyor.

Yoganın Sekiz Kolu

Yoganın ne zaman başladığı tam olarak bilinmiyor, muhtelif tahminler ve bulgular var.

Ancak MÖ 200 yılları civarında Patanjali tarafından kaleme alınan “Yoga Sutraları” ile ilk kez yazılı hale getirilmiştir.

Sutralar özdeyişler demek. Kısa özlü notlar. Ve yoga uygulamaları, çalışmaları bu sutraları temel alır.

Patanjali “Yoga Sutraları”nda yogayı Sekiz kola ayırmıştır:

Yoganın 3 katmanı olduğu da söylenebilir:

dışsal, içsel ve en-içsel,

ya da

bedensel, zihinsel ve ruhsal.

Yoga Ağacı ya da İnsan Ağacı

Eski kadim bilgilerde yoga uygulamasının sekiz kolu olduğunu söylemiştik. Bu sekiz kol aynı zamanda bir ağaca benzetilmiştir. Yaşam ağacına…. Ağacın kökleri yama: gövdesi niyama; dalları asana;

yaprakları pranamaya; kabuğu pratyahara ; özsuyu dharana; çiçekleri dhayana; meyvesi de samadhidir.

 

1.Yama: Bir çokları tarafından “evrensel etik prensipler” olarak yorumlanır kişinin kaçınması gerekenler . Evrensel ahlaki temelleri içeren beş temel davranış şekli( Ağacın kökü)

2.Niyama: iradenin güçlendirilmesi için uygulanacaklar . Bir çokları tarafından “tutumlar” olarak yorumlanır. BKS Iyengar “disiplin yoluyla kendini saflaştırma” olarak tanımlamıştır.Disiplin yoluyla bireysel gelişimi destekleyen beş temel davranış şekli( Ağacın gövdesi)

3.Asana: Bedensel duruşlar – hareketler uygulama – çalışması. Genellikle yoga fotoğraflarında gördüklerimiz bunlardır.

vücudu esnek, kuvvetli, dengeli hale getiren hareketler .Çeşitli pozlar / duruşlarla bedenin geliştirilmesi (Ağacın dalları)

4.Pranayama: Zihnin dış objeler ve algılardan geri çekilmesi yoluyla özgürleştirilmesi. Nefes teknikleri geliştirilerek enerjinin bedende hareketini sağlamaya ( Ağacın yaprakları)

5.Pratyahana: duyuların dış dünyadan iç dünyaya yönlendirilmesi. Zihnin dışsal duyu ve nesnelerin baskılarından geri çekilmesi ve özgürleşmesi( Ağaç kabuğu)

6.Dhrana: konsantrasyon uygulamaları . Odaklanma, dikkati içe döndürme ( Ağacın özsuyu)

7.Dhayana:  Dikkatin yoğunlaştırılması, odaklanma pozitif düşünce ve meditasyon hali. Meditasyon hali ( Ağacın Çiçekleri)

8.Samadhi: bilinç birliği, bütünün idrak edilmesi, aydınlanma safhası .Üstün meditasyon hali ile üst bilinçe geçiş ( Ağacın meyvaları)

Bir bitki yetişeceğimiz zaman önce toprağı hazırlarsınız, sonra tohumu toprağa eker, suyunu, ışığını, güneşini, ısısını ve sevginizi verirsiniz. Bedenimizi de bir ağaca benzetirsek aydınlanmış kadim bilgiler onun gelişim yolculuğunu yoga da buldular. Beden tohumunun da yoganın sekiz kolu ile bütünlüğe hazırlanması gerekir.

‘’Hırs yapar veya sabırsızlanırsanız bedensel veya zihinsel hastalıklara, sakatlanmalara davetiye çıkarırsınız. Yogayı yaşamınızın bir parçası olarak kabul edin, ona olağan gelişimi içinde zaman tanıyın ve sabırlı olun’’

Hepimiz aynı gelişim düzeyinde olsak, ne düşünüşümüz ne de davranışlarımız arasında bir fark olurdu.

Oysa her birimiz bedenen, zihnen, ahlaken ve manen bölük pörçük bir farklılık içindeyiz. Yoga, bu bölünmüşlüğü bütünleştirilmek için verilmiştir.

İnsanın sağlıklı ve kaliteli yaşaması için bir sürü tekniği bir arada uygulayabileceği egzersizler bütünü olan yoga, benlik, nefes ve enerjinin farkındalığı üzerine yönlendirilmiş içsel odaklanmadır

Yogaya başlamadan önce neler yapmalı?

Vücudunuzu güneşin doğuşu-batışı gibi özel bir enerjiyle doldurabilmeniz için şafak ve alacakaranlık günün en güzel zamanları kabul edilir. Bu imkansızsa kendiniz için en iyi zamanı bulun; sabahları vücudunuzu pozitif enerjiyle doldurarak güne başlayabilirsiniz veya stresli bir günün ardından gevşemek için akşamları yapabilirsiniz.

Rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer bulun; iç veya dış mekanda düz bir yüzeyin olduğu, rahat hareket edebileceğiniz her yerde uygulayabilirsiniz.

Yoga sırasında konsantrasyonunuzu kaybetmemek için yiyip içmeyin. Susuz kalmamak için seanstan önce veya sonra su için.

Kıyafetleriniz hareketlerinizi kısıtlamamalıdır; rahat, ince giysiler giyin.

Ayaklarınız çıplak olmalı veya kaydırmaz çorap kullanabilirsiniz.

Üzerinde çalışmanızı kolay, güvenli hale getirecek yoga matı, battaniye veya kaymayan örtü kullanabilirsiniz.

İsterseniz arka planda rahatlatıcı müzik çalabilirsiniz.

Yoga nasıl yapılır?

Seanslar tipik olarak 45-90 dakika sürer. Bireysel bir uygulama olduğundan ihtiyaç ve hedefleri karşılayacak şekilde değiştirilebilir. Başlangıçta mümkün olduğunca sık çalışmak hızlı adaptasyon sağlar. Pratik esnasında amaç fiziksel olarak kendinize meydan okumaktır ve odak nefesinizdir. Yoga stüdyolarında genellikle ayna yoktur; kişi dikkatini gevşemeye, nefesine, vücudun yeteneklerine ve şimdiye odaklar.

Yogaya nefes açma egzersizleriyle başlanır: Ağız kapalı halde burundan nefes alarak başlayın. Gerilim, stres, olumsuz düşüncelerden kurtulun. Rahatlayın, solunumunuza konsantre olun, vücudunuzdan yavaşça akarken rahatlatıcı ve enerji verici havayı hissedin.

Daha sonra fiziksel egzersizlerle devam edilir: Vücudunuzu dinleyin, saygı gösterin, sizi yönlendirmesine izin verin.

Son aşama derin dinlenme denilen gevşeme aşamasıdır: Rahatlama veya meditasyona geçebilirsiniz.

Yoganın zihinsel faydaları

Stresi azaltır: Stres hormonu kortizol seviyesini düşürerek streskaygı, endişeyi hafifletir. Strese neden olabilecek hayal kırıklığı, pişmanlık, öfke ve korkunun zihinsel döngülerini yavaşlatır, gönül rahatlığı verir.

Depresyonla mücadele eder: Araştırmalar, meditasyon ve nefes uygulamalarının kişinin zihinsel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini; depresyon, anksiyete belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir.

Odaklanmanızı sağlar: Araştırmalar, düzenli yoga pratiğinin koordinasyonu, tepki süresini, hafızayı iyileştirdiğini göstermiştir.

Sinir sisteminizi korur: Beden bilincini arttırır, aklı rahatlatır, zihinsel açıklık ve sakinlik yaratır. Şefkat ve bağlılık duygularını artırarak sinir sistemini yatıştırır.

Benlik saygınızı arttırır: Olumlu bir yaklaşımla yoga yaparsanız değerli olduğunuzu, empati, affetme duygularını ve büyük bir şeyin parçası olduğunuzu hissedebilirsiniz.

Farkındalık yaratır, iç kuvvet verir: Zorlanmadan kontrollü beslendiğinizi, daha fazla egzersiz yaptığınızı, başarısız denemelerden sonra sigarayı bıraktığınızı farkedersiniz.

Stresten arınma

Ağrıların azalması

Nefes alışverişinin iyileşmesi

Esneklik

Güçlenme

Canlılık

Kilo yönetimi

Sağlığın genel olarak daha iyi olması

Daha iyi bir kan dolaşımı

Kardiyovasküler kondisyon

Şimdiye odaklanma

İç huzur

Yoganın Fiziksel Faydaları

Yapılan bedensel hareketler sayesinde tüm kaslar esner ve güçlenir.

Hareketli asanalarda (yoga pozlarında) ter atarız. Bu sayede toksinler deriden atılır ve cilt parlar.

Nefes egzersizleri aracılığıyla göğüs kafesini çevreleyen kaslar güçlenir, göğüs kafesi genişler, akciğer kullanma kapasitesi artar, solunum düzenlenir ve solunum sistemi iyileştirilir.

Yine nefes yoluyla akciğerlerdeki toksinler atılır.

Kan akışını hızlandırır. Bu sayede oksijen alımı artar ve kan basıncı normalleşir.

Yogada ağırlıklı olarak omurgayı çevreleyen kaslar üzerinde çalışılır. Böylece omurga esner, uzar ve güçlenir.

Omurgaya yönelik egzersizler aracılığıyla gövdenin merkezi sağlamlaştırılır ve duruş bozuklukları giderilir.

Kasların esnemesi ve güçlenmesi sonucunda ağrı ve yorgunluğa neden olan birikmiş laktik asit atılır.

Kronik ağrılar iyileştirilebilir.

Asanalar ve asanalar arası geçişlerde yoga iç organlarda masaj etkisi uyandırır. Bu şekilde salgı bezleri çalışır ve hormonlar dengelenir.

Kilo dengesi sağlanır.

Uyku kalitesi artar.

Yoganın Ruhsal Faydaları

Pek çok psikolog tarafından da uygulanan nefes terapilerini içermesiyle yoga stresi azaltır.

Çağın hastalığı depresyona iyi gelir.

Farkındalığı arttırır.

Uyku problemlerini azaltır.

Beden ve zihnin esnemesi sonucunda ruhsal rahatlama da gerçekleşir.

Yoga türleri

Yoganın birçok çeşidi vardır; günümüzde yoga merkezlerinde uygulanan çoğu yoga türü Yoga Sutraları’nda tanımlanan Klasik Yoga’dan türetilmiştir. Hiçbiri diğerlerinden üstün değildir. Uygulama ve teknikleri farklıdır ama amaçları aynıdır; zihni rahatlatmak, bedeni ve aklı güçlendirmek. Kişi kendine uygun türü deneyerek seçmelidir. Tüm yoga sınıflarının ana bileşenleri; pozlar (asanalar), nefes (pranayama), meditasyon (dhyana) dur.

Yoga ekolleri ve türleri

Karma Yoga: Hareketin yogasıdır. Kişinin amacı yaptığı eylemlerden karşılık beklememek, egodan kurtulmak, ruhsal özgürlüğe ulaşmaktır.

Bhakti Yoga: Sevgi yogasıdır; yaratılış kaynağına adanmış karşılıksız, koşulsuz yoldur. Fiziksel hareketlerden çok kişinin benliğine odaklanır, çoğunlukla meditatiftir.

Raja Yoga: Ashtanga, kralların yogası veya bilgi yogası olarak bilinir. Yoganın 8 yolunu temsil eder. Etik, zihinsel ve ruhsal öğretilerin tümünü kapsayan komple bir sistemdir. Zihin kontrol altına alındığında bilincin üst seviyelere çıkacağına inanılır.

Tantra Yoga: Vücuttaki tüm enerjilerin denge içinde harekete geçirilmesidir. Aydınlanmanın bilincin genişlemesi, aklın çözülmesi ve insanın kendi varoluş nedenini kavramasıyla geleceğine inanılır.

Hatha Yoga: Fiziksel yoga türü olan Hatha en popüler stillerden biridir; amacı fiziksel bedenin kapasitesini arttırmaktır. ‘Ha’ güneş, ‘tha’ ay kelimelerinden oluşur. Beden-zihindeki birbirine zıt ancak birbirini tamamlayan eğilimlerin birliğini ifade eder, kutupların dengelenmesi anlamına gelir.

Terapötik Yoga: Yoga duruşlarının sağlık sorunlarının tedavisine uygulanmasıdır. Yoga terapisi yapısal, fizyolojik, duygusal-ruhsal acıyı azaltmak için yapılır.

Kayıt İçin Hemen arayın  0 555 168 2 168